Ovn bager eller steger uens

Senest opdateret 05-01-2023 05:54

Problem

  • Min ovn bager ikke jævnt, bager ujævnt, skævt eller uens
  • Min ovn varmer ikke ens i begge sider
  • Uens bagning
  • Ovn bager ikke ens i begge sider
  • Mad bliver mere brunt eller sort foran ved lågen i ovnen

Gælder

  • Integreret/indbygningsovn
  • Fritstående komfur

Løsning

  1. Kontroller indstillinger og ovnfunktion
    Det er sjældent at man kan bruge alle de samme indstillinger i sin nye ovn, som man kunne i den gamle. Ofte skal man tilpasse enkelte indstillinger i forhold til den gamle, f.eks. temperatur, ribbe placering eller ovn funktion.
    Årsagen til at indstillingerne kan variere fra ovn til ovn er bl.a. ovnrummet størrelse og energiklasse.
    Generelt holder ovnene bedre på varmen i dag i forhold til tidligere, hvorved der bør tilberedes på lavere temperatur i forhold til ældre ovne.
    Se hvordan du selv kan teste ovnen nederst i denne vejledning

  2. Kontroller temperatur indstilling
    Skru ned for temperaturen på varmluft funktion og giv maden et par minutter mere. Jo højere temperatur du har valgt, jo mere uens vil ovnen bage/stege på varmluft. Ovntemperaturen på varmluft skal typisk være 20-40 grader lavere end i traditionen ovn med over-undervarme.

  3. Kontroller bagepapir
    Undgå at bagepapiret er for stort i din ovn da det kan forhindre luften i at luften fordeles ens i ovnrummet.
    Dybe fade eller andre høje kanter kan skabe "læ" for den varme luft. Sørg for at der så meget luft omkring madvarerne, således at varmen i ovnen kan cirkulere så godt som muligt.

  4. Undgå have for meget i ovnen ad gangen

    Den ujævne bagning i ovnen kan skyldes, at du har for meget ovnen. Hvis du bruger en ovn uden varmluft, kan du kun have en plade inde i ovnen ad gangen. Har du to plader i brug, vil den øverste plade ikke få den nødvendige varme i bunden, da den nederste plade blokerer. Ligeledes vil den nederste plade ikke få nok varme i toppen, da den øverste plade blokerer. Derfor skal du kun bruge en plade, hvis du almindelig over - under varme. Hvis du bruger varmluft-funktion, kan du sagtens anvende to plader, da blæseren sørger for at fordele den varme, der er i ovnen.

  5. Kontroller dørpakningen
    Undersøg om dørpakningen er hel og er tæt hele vejen rundt på ovnlågen. Hvis pakningen ikke er hel eller er blevet hård med tiden, skal den udskiftes. En utæt lågepakning kan skabe uens varmecirkulation i ovnen.
    Du kan finde en ny dørpakning til ovn i webbutikken her

  6. Forvarmning, bagetips og test
    Man vil ofte opnå det bedste resultat ved, at forvarme ovnen inden bagværket stilles ind. Kun hvis man bruger en af vore kombi / damp ovne på brød program, skal brødet sættes ind, uden forvarmning af ovnen. Endvidere er der også enkelte tips til fremstillingen af dejen, som kan forbedre det færdige bage resultat markant.
    Find her tips og løsninger:
    Hvis man oplever at skorpen på brødet bliver for hård, kan det skyldes en af følgende årsager.
  • For fast dej.
  • For høj ovntemperatur.
  • For tørt i ovnen.
  • Ved bagning af boller / småt gærbrød er det vigtigt at bagepapiret ikke rager op over bagepladen, dette vil kunne give et forkert flow I varmluften og derved en skæv varmefordeling.

  • Forkert:


  • Ved bagning på varmluft er det vigtigt, at bagværket står på lige rækker, så den varme luft kan passere frit imellem det. På denne måde bliver alt på pladen udsat for samme mængde varme.

  • Forkert:

     

  • Eksempel på boller der er bagt på ribbe 1 & 4 på 200C på varmluft i 12 minutter. Billedet viser plade 1 ud af 2.

    Som man kan se i dette eksempel har temperaturen været for høj hvilket giver et ujævnt resultat. Her kan man forbedre resultatet ved at sænke temperaturen til 150-170C og forlænge tilberednings tiden tilsvarende, så vil resultatet blive ensartet.

  • Forkert:

     

  • Eksempel på boller der er bagt på ribbe 3 på 200C og på over/ under varme i 12 minutter.

    Rigtig og ens bagt, med optimale indstillinger og bagetid:

  • Udfør denne test før du eventuelt bestiller et servicebesøg:

    1. Forvarm ovnen til 200°C med over- og undervarme. 
    2. Læg 9 eller 12 skiver toastbrød på ovnristen. 
    3. Fordel dem så jævnt som muligt. Kanter må ikke stikke op


    4. Stil risten midt i ovnen.
    5. Tag risten ud, når brødet har fået en flot farve. 
    6. Hvis resultatet er ens, se billeder til sammenligning, er der er ikke nogen fejl på ovnen.

Tip

Proplader
Til de fleste modeller ovne vil det være muligt at bestille en pro- bageplade som vil give bedre luftcirkulation rundt om bagværket pga. den perforerede overflade.
En Pro-bageplade kan forbedre bageresultatet.
Se : Professionel bageplade - vejen til sprød bagværk med luftig krumme



Book service
Book service

Har du brug for hjælp med dit produkt? Så kan du booke en servicetekniker som er ekspert i netop dit Electrolux-produkt og få en professionel og effektiv reparation. Følg linket nedenfor for at registrere og booke dit produkt.

Tilbehør og reservedele
Tilbehør og reservedele

Find originale reservedele til dine Electrolux-produkter i vores webshop og få dem leveret til døren.