Her er nogle anbefalinger til hvordan du bedst opbevarer dine råvarer, så de bevarer friskheden og du undgår madspild.
Sådan opbevarer du grønne asparges
Undgå at lade asparges tørre ud. Behold gummibåndet på bundtet, og klip ca. et par cm. af enderne. Stil asparges lodret i et glas indeholdende 2-4 cm. vand og dæk løst med en plastikpose. De forbliver herefter sprøde i op til 7 dage.
Sådan opbevarer du kartofler
Kartofler kan opbevares køligt (10-20 grader) og i fugtige omgivelser. Et tip er at opbevare dine kartofler i brunt papir eller perforerede plastikposer væk fra lys for at skabe det bedst mulige miljø. Opbevar ikke dine kartofler ved siden af løg, da de gasser de hver især afgiver vil få dem til at rådne hurtigere. Følg ovenstående trin, så forlænger du kartoflerne holdbarhed.
Sådan opbevarer du avokado
Avocadoer bør opbevares i køleskabet, da kulden stopper modningsprocessen. Opbevar dem kun på køkkenbordet indtil de modnes. De kan holde sig 7-10 dage i køleskabet. Tip: Hvis du har travlt, skal du lægge dem i en plastikpose på køkkenbordet for at fremskynde modningen.
Sådan opbevarer du æg
For at holde dine æg friskere i køleskabet skal du sørge for at opbevare dem i den originale emballage for at undgå fugt og så du kan se datomærkningen. Æggene opbevares bedst køligt ved omkring 4-12 grader. Hvis du følger disse tip, holder æggene 3-5 uger i dit køleskab.
Sådan opbevarer du broccoli
Broccoli opbevares bedst i køleskabets grøntsagsskuffe. Opbevar den i lukket plastemballage (f.eks. lukket plastikpose), så holder den længere. Opbevares de korrekt, kan de holde i 7-14 dage. Hvis du vil fryse frisk broccoli, skal du først skære den i mindre buketter, blanchere dem i kogende vand i 2-3 minutter, afkøle dem i koldt vand, aftør og opbevare dem i lufttæt emballage. På denne måde broccolien sig i 3-6 måneder i fryseren.
Sådan opbevarer du salat
Salat opbevares også bedst i grøntsagsskuffen i dit køleskab med fugtighedsindstillingen højt - det gælder alle bladgrøntsager. Hvis du ikke kan regulere luftfugtigheden kan du skylle og tørre salatbladene, pakke dem ind i køkkenrulle og forsegle dem i en beholder.
Din grøntsagsskuffe
Grøntsagsskuffen er vejen til friske råvarer, grøntsager og frugt. Den har stor betydning for at holde dem lækre og friske ved at sikre lavt vandtab og lav risiko for sygdom og patogener (skimmel osv.)
- Hvad skal man opbevare i grøntsagsskuffen: salat, gulerødder, grønne bønner, broccoli, svampe
- Opbevar ikke dette i grøntsagsskuffen (på grund af forkert opbevaringstemperatur): peberfrugter, tomater, agurk, banan, eksotisk frugt (mango, ananas), meloner
Fugtighed - et nøgleelement
Den rette fugtighed i skuffen er nøglen til, at dine råvarer ikke udtørrer. Se efter muligheden for at justere fugtigheden i din skuffe gennem en ventil, hjul, knapper osv. Højere fugtighed er ideel, når der er få råvarer i skuffen, lavere når grøntsagsskuffen er fuld. Husk at friske grøntsager elsker temmelig høj luftfugtighed.