Problem
- Hvordan opbevare jeg madvarer i mit køleskab eller min fryser?
Gælder
- Køl-/fryseskab
- Køle fryseskab
- Køle-fryseskab
- Kølfrys
Løsning
Generelle tips til opbevaring af madvarer i køleskabet:
- Undgå at placere for meget på hylderne, da det mindsker luftcirkulationen og skaber ujævn nedkøling.
- Tildæk madvarer og tør beholderne af, før de placeres i køleskab eller fryser. Dette mindsker fugtdannelsen
- Indpak madvarer, der har kraftige lugte eller højt fugtindhold.
- Opbevar frugt og grøntsager i grøntsagsskuffen, hvor det højere fugtniveau hjælper med at bevare kvaliteten i længere tid. De fleste frugter og grøntsager skal opbevares ved lave temperaturer og høj luftfugtighed.
- Bananer, kartofler, løg og hvidløg bør ikke opbevares i køleskab, med mindre de er pakket ind.
- Bemærk at f.eks agurker har længst holdbarhed hvis de opbevares i en temperatur mellem +8 -+12 grader og tomater +12 -+16 grader (udenfor køleskab) Hvis agurk og tomat placeres koldt vil holdbarheden forkortes drastisk og det vil se ud som om de har fået frost. Agurk kan med fordel pakkes ind i sølvpapir for at undgå dette.
- Indpak råt kød og fjerkræ sikkert så lækager og forurening af andre madvarer eller overflader ikke er mulig. Alt kød, der opbevares mere end to dage bør fryses.
- Smør og ost: bør lægges i lufttætte beholdere eller pakkes ind i alufolie/wrap/poser, så luften holdes bedst muligt ude.
- Flasker: brug et låg og opbevar dem dørflaskehylde eller eventuelt på flaskestativet.
- Varme madvarer skal nedkøles til stuetemperatur, inden de sættes på køl/frys, ellers vil de øge temperaturen i køleskabet/fryseren og øge energiforbruget
- Anbring vandholdige fødevarer forrest på hylderne (tæt på køleskabets/fryserens dør). De kan fryse, hvis de anbringes tæt på kuldekilden.
- Undgå at madvarer berører bagvæggen i skabet. Flyt genstande, der rører bagvæggen. Bagvæggen vil fryse til under nedkøling.
Generelle tips til opbevaring af madvarer i en fryser:
- Brug lufttætte beholdere eller alufolie, husholdningsfilm eller fryseposer for at minimere dehydrering og kvalitetsforringelse. Tryk så meget luft som muligt ud af emballagen og forsegl den omhyggeligt. Luft i emballagen kan få maden til at tørre ud, skifte farve og udvikle ubehagelig smag (frostbid).
- Indpak fersk kød i velegnet emballage inden indfrysning
- Genindfrys ikke kød, der er tøet op
- Undgå at lægge for meget varm mad i fryseren på én gang. Det overbelaster fryseren, sænker indfrysningshastigheden og kan øge temperaturen på den allerede frosne mad.
- Opbevar ikke is, ispinde eller brød i fryserens dørhylder eller på den øverste hylde, da disse steder ikke er ikke de koldeste steder i fryseren og specielt disse madvarer kan tø hurtigere op, hvis de opbevares der
- Lad der være plads omkring madvarerne, således at den kolde luft kan cirkulere frit og så madvarerne fryser så hurtigt som muligt
Tip
- Se det store udvalg af originalt tilbehør, reservedele samt rengørings- og plejeprodukter der overholder vores høje kvalitetsstandard og til den rigtige pris i webbutikken
- Eksempel på god placering af madvarer i køleskab