Græskarsuppe med creme fraiche

Græskarsuppe med creme fraiche

Græskarsuppe med creme fraiche


Denne skønne og nærringsrige græskar- og kartoffelsuppe er toppet med et touch af en krydret 'tarte fine' - den perfekte kontrast.

 

4 portioner
Forberedelsestid: 30 minutter
Tilberedningstid: 30 minutter

Ingredienser

Græskarsuppe med cremefraiche
100 g smør, 1 løg skrællet og skåret i skiver, timian, 3 lauerbærblad, 1 kg skrællet græskar skåret i skiver, 200 g skrællede kartofler (gerne små) skåret ud, 50 g smeltet smør, 4 salvieblade, 150 g cremefraiche.

Krydret mandel- og 'tarte fine'tærte
400 g butterdej (kan købes i færdig forpakning), 20 g smør, 1 skalotteløg skrællet og skåret i skiver, 10 g Vadouvan-karryblanding, 1 æg, 50 g bittermandel, 1 tsk hvedemel, græskarkerner samt salt og peber.

Sådan gør du:

Græskarsuppe med cremefraiche

  • Sæt kasserollen med smør på middelvarme, tilsæt løg, timian og lauerbærblade til det hele bliver blødt, ca. i 10 minutter.
  • Put de udskårne græskarskiver i sammen med halvdelen af kernerne og sæt resten til side. Put dernæst kartoflerne ned i kasserollen og hæld vand på (så det lige netop dækker grøntsagerne), lad det småsimre i 20 minutter under låg eller til alt er blevet blødt. 
  • Når den er færdig, fjern timian og lauerbær og hæld grøntsagerne i en Electrolux Explore 7Blender og blend til du får en puré.
  • Si puréen i en si og direkte ned i en kasserolle, tilsæt krydderier og blend med vand til du får den ønskede konsistens. Sæt til side.

Krydret mandel- og salvietærte

  • Opvarm ovnen til 180 °C og læg bagepapir på en bageplade.
  • Rul butterdejen ud på en bordplade drysset med mel, og skær en rektangel på 25 cm x12 cm i en tykkelse på ca. 3 mm.
  • Læg butterdejen på bagepapiret, dæk den til og sæt i køleskabet i 30 minutter.
  • Imens dejen er i køleskabet - put smørret i en kasserolle og smelt det ved middel temperatur, tilsæt skalotteløgene og Vadouvan-karryblandingen. Lad det stege i 5 minutter, sæt det derefter til siden, så det kan køle af.
  • I en mellemstor skål, piskes ægget, mandlerne, melet og resten af græskarkernerne til dejen har fået en ensartet konsistens. 
  • Mens dejen stadig er på bagepladen - fold en 2 cm tyk kant hele vejen rundt. Fyld butterdejen med mandel- krydderblandingen.
  • Bag i opvarmet ovn i 15 minutter.
  • Læg bagepapiret på en anden bageplade. Vend tærten op og ned på den anden bageplade og lad den være inde i ovnen i 10 minutter. Lad den køle af, når den er færdig i ovnen  og skær den i fire lange bånd.

Servering

  • Sæt en kasserolle på lav varme, tilsæt smøret og lad det smelte. Steg salviebladene så de bliver sprøde. Put krydderierne i.
  • Varm græskarsuppen op og varm evt. tærtestykkerne op.
  • Hæld suppen op i fire skåle, klik en klat cremefraiche ovenpå sammen med salvieblade, lidt smeltet smør og et stykke tærte som tilbehør.

Vin der passer til retten

Vest møder øst. Græskar og salvie møder karrykrydret mandel. Til en ret som er både sød og krydret, kan man vælge en fyldig vin med lidt sødme eller en moden frugtsmag. Vi anbefaler en Pinot Gris Alsace til suppen, eller en Chardonnay fra Australien eller USA som alternativ.

Kokkeknive

Andre spændende opskrifter fra Le Cordon Bleu

  • Artiskoksuppe
  • Wasabi og ingefærs yuzu-dressing
  • Matcha- og kirsebærtærte