Sund mad til børn - 5 gode vaner til de mindste
Det lyder måske svært og besværligt at lave sund mad som børn vil kunne lide – men det behøver det absolut ikke at være! Sund mad behøver ikke at være dyrere, tage længere tid at lave eller smage kedeligt. Tværtimod er det faktisk ofte omvendt. Og i det lange løb kan det altid betale sig at investere i sund kost til børn. Her får du ernæringseksperten Mikaela Franssons gode råd.
Ernæringsekspertens tip – 5 råd til bedre madvaner
Gode madvaner etableres tidligt i livet – det er her man som forælder viser hvordan morgenmad, frokost og aftensmad ser ud, siger Mikaela Fransson, der er ernæringsekspert og driver Kostassistenten.se.
Indbydende anretning er vigtig
Her kan du både tænke kreativt og skabe figurer af maden, eller blot dele maden op, så hver råvare ligge for sig og barnet nemt kan prøve en ting ad gangen. Sund mad til børn skal føles sjovt! Som mange ved, er det ikke altid lige nemt at få børnene til at spise det, vi serverer, det kræver måske lidt hjælp undervejs. Mikaela forklarer, at anretningen af maden er vigtig, når man laver mad til børn.
- I kan tage børnene med på indkøb, snakke om, hvad I skal spise, mærke på og lugte til råvarerne, inden I tilbereder dem og så videre. Opbyg en nysgerrighed, siger Mikaela Fransson.
Lav mad sammen
Inddrag barnet, både under madlavningen, men også når I køber ind. Så er det også et godt råd at lave mad sammen og tænke på hvordan maden serveres. I stedet for at du for eksempel blander alle ingredienser sammen til en salat, kan det være bedre at holde dem adskilt, så barnet kan vælge at prøve en ting ad gangen.
Spis sammen, og spis den samme mad
- Mange voksne begår den fejl, at de laver noget andet mad til børnene, end de voksne spiser. Børnene får måske frikadeller, mens de voksne spiser noget andet. Men du er barnets forbillede, det du spiser, lærer de at ville spise, siger Mikaela Fransson.
Lad børnene prøve sig frem
Tving aldrig barnet til at prøve mad, det skal komme af sig selv. Tvang gør at barnet forbinder råvaren med noget negativt, og så kommer det aldrig til at smage godt, selvom det faktisk er det. Derudover behøver en råvare ikke nødvendigvis at passe til barnets smag i en bestemt form.
Vær tålmodig
Hvis barnet ikke tør prøve første gang, så prøv igen. Det kan tage ti gange, før de vænner sig til smagen. Lad være med at tvinge, når barnet ikke vil, det har kun den modsatte effekt, som kan vare ved ind i voksenlivet.
- Man kan fx stuve, rive og dampe en gulerod. Prøv at servere den på forskellige måder. Og vær tålmodig, det tager 10-20 forsøg, før man begynder at vænne sig til en smag.
Dampet mad bevarer vitaminer og mineraler
Et tip til lave sundere mad er at tilberede maden med damp i stedet for at koge den. Ved at bruge en ovn med dampfunktion, bevares en stor mængde af de næringsstoffer, der i stedet koges væk. Med damp udvaskes råvarerne ikke. Dampovnen er praktisk, fordi det i mange tilfælde er hurtigere at tilberede maden. Mange retter passer sig selv, når man først har forberedt dem og sat dem ind i varmluftovnen med damp – og vips er der sund mad til hele familien.
Lignende artikler
Se mere fra Electrolux
-
-
Købsguide: Sådan vælger du den rigtige ovn
Svært ved at vælge? Bare rolig, vi hjælper dig!
-
Tips og inspiration
Se flere inspirerende artikler med tips til hjemmet og hverdagen.