Airfryer - Alt hvad du skal vide om varmluft-friture

Elsker du også friturestegt mad? Med en airfryer kan du nyde den lækre sprødhed fra friteringen, men i en mindre fedtet udgave. I den seneste tid er airfryers blevet populære hjemme i danskernes køkkener. Det er ikke så overraskende, når man smager hvor lækkert resultatet bliver uden brug af olie. I denne artikel gennemgår vi alt det, du bør vide om airfryers, så du kan finde ud af om det er på tide at købe en selv.

Diverse retter og en airfryer på et køkkenbord.

Hvad er en airfryer?

En airfryer er en frituregryde som friterer ved hjælp af varm luft. Det vil sige, at du for eksempel kan tilberede sprøde pommes frites med kun en brøkdel af den olie, der kræves i en almindelig frituregryde. I en airfryer kan du tilberede mad ved at bruge op til 90% mindre fedtstof.*

Hvordan virker en airfryer?

En airfryer friterer maden ved hjælp af moderne teknologi med enten meget lidt olie eller helt uden. Teknologien er baseret på, at airfryeren transporterer varme til maden ved hjælp af hurtigcirkulerende varmluft. Resultatet bliver lige så sprødt som hvis du frituresteger maden i olie, og samtidigt saftigt indeni.

Hvad er forskellen på en airfryer og en frituregryde?

Den største forskel på en airfryer og frituregryde er den måde maden friteres på. Airfryeren bruger hovedsagelig luft, mens frituregryden bruger olie til at opnå det perfekt sprøde resultat. I en airfryer lægger du det, du vil fritere i en kurv, som du derefter sætter ind i maskinen. Når halvdelen af tiden er gået, tager du kurven ud og ryster indholdet så det ikke sidder fast i bunden. Med en frituregryde opvarmer du i stedet store mængder olie, som du derefter dypper det der skal friteres ned i. I en almindelig frituregryde friteres maden oftest ved 175-190 grader.

Hvad er forskellen på en airfryer og en varmluftsovn?

Både en airfryer og en varmluftsovn bruger cirkulerende varmluft til at tilberede maden, men der er nogle vigtige forskelle. En airfryer har en kraftfuld og effektiv ventilator og et et mere kompakt ovnrum, som gør at det opvarmes hurtigt og at maden får en sprødere overflade – perfekt til friturestegning med meget lidt olie.

En varmluftsovn er derimod større og bedre egnet til tilberedning af større mængder mad samtidigt. Den er mere alsidig til bagning og traditionel madlavning, men opnår ikke samme intensive cirkulation som en airfryer. Derfor bliver maden ofte ikke lige så sprød, men mere fedtet.

En airfryer er det perfekte valg, hvis du vil lave mindre mængder sprød mad hurtigt, fedtfattigt og energieffektivt. Skal du tilberede større mængder på en mere traditionel måde, kan det være bedre at bruge en varmluftsovn.

4 fordele ved en airfryer

Der er mange fordele ved at vælge en airfryer. Den giver ikke kun madlavningen et nyt og kreativt twist, der er også nogle helt praktiske bonuseffekter.


1. Alsidig madlavning

En airfryer er en alsidig køkkenmaskine, som du kan tilberede alt lige fra saftig kylling med sprødt skind til fisk, grøntsager, kød, bagværk og meget mere i. Du kan nemt tilberede et helt måltid i den – fra forret til dessert – effektivt og uden brug af olie. Du kan grille, bage, stege og luftfritere i en airfryer. Visse modeller har også en dampningsfunktion, så du skånsomt kan tilberede saftige og næringsrige retter.


2. Det er hurtigt

Maden tilberedes hurtigt i en airfryer. På grund af den kraftfulde varmluftcirkulation bliver maden ofte hurtigere færdig end i en almindelig ovn.


3. Airfryeren er nem at rengøre

En airfryer er utrolig let at rengøre, og det kan spare tid i længden. En almindelig frituregryde bruger derimod betydeligt mere olie under tilberedningen, og derfor kræver det en ekstra indsats at rengøre en almindelig frituregryde. Med en airfryer kan du nemt og hurtigt rydde op efter madlavningen, så du kan nyde friturestegt mad uden at skulle bruge hele aftenen på at gøre rent bagefter. Mange modeller har dele, der kan vaskes i opvaskemaskinen.


4. Airfryeren er et fedtfattigt alternavtiv til en almindelig frituregryde

Har du ambitioner om at spise sundere, kan airfryeren være et godt alternativ til den almindelige frituregryde, da der kræves lidt eller slet ingen olie.

 

En airfryer med kylling i, grøntsager på et fad og bestik og tallerkener på et bord.

 

Er en airfryer virkelig så sund som alle siger?

Med en airfryer får du den sprøde og gyldne overflade, som er det bedste ved friturestegt mad – men med betydeligt mindre olie. I modsætning til traditionel fritering hvor maden nedsænkes i varm olie, bruger en airfryer cirkulerende varmluft til at tilberede maden jævnt med en sprød konsistens. Dette kan reducere fedtindholdet med op til 90% og 50% færre kalorier*.

Ud over mindre fedt og færre kalorier, slipper du også for den tunge lugt af fritureolie, samtidig med at maden beholder flere næringsstoffer end ved traditionel fritering. Med en airfryer kan du nyde sprøde pommes frites, saftige kyllingevinger og sprøde grøntsager – med mindre fedt og mere smag!

Hvad kan jeg lave i en airfryer?

I bund og grund er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan lave i en airfryer. Her er 3 af vores favoritter til tilberedning i airfryer – du kan se alle vores opskrifter til airfryer her!

1. Pommes frites er perfekt til airfryeren

Det er måske ikke så mærkeligt at pommes frites er det første man tænker på, når man hører om friteret mad, fordi det er en favorit hos både børn og voksne. Det er utrolig let at lave pommes frites i en airfryer. Prøv selv opskrift på sweet potato fries!

2. Lav saftig og sprød kylling i airfryer

Vores næste favorit blandt airfryer-retterne er saftig og sprød kylling. Vælg selv om du vil grille en hel kylling, kyllingebryst eller kyllinglårfilet. Resultatet bliver utrolig lækkert uanset hvad du vælger. Krydr gerne med salt, peber, timian, hvidløg og lidt citron for masser af smag.

3. Få perfekt stegt kød i en airfryer

En airfryer kan bruges til meget – du kan endda stege kød i den, så det bliver saftigt med en gyldenbrun overflade. Prøv selv, og lav perfekt stegt kød i airfryeren - opskriften er her.

Hvilken airfryer skal jeg vælge?

Hvilken airfryer du skal vælge afhænger af dine behov og hvor mange portioner du vil lave. Vi har airfryer-modeller med forskellig kapacitet. Vi har airfryer-modeller med forskellige kapaciteter. For en eller to personer er det måske nok med en kompakt airfryer på ca. 3 liter, mens en model med 6-12 liter passer godt til en familie på fire. Hvis du ofte laver mad til mange eller vil tilberede hele måltider samtidigt, er en airfryer på 6-12 liter det perfekte valg. 

Tænk også på funktioner som temperatur, dampfunktion, rotisserifunktion, forhåndsindstillede tilberedningsprogrammer, og om du vil have en model med kurv eller med glasdør for bedre kontrol.

Se vores bedste airfryers for at finde den perfekte model for dig!

 

Lignende artikler

Hvad er en dampovn? Her får du svaret!

Dampovn – den komplette guide

Lav sund og næringsrig mad i dampovn

Se mere fra Electrolux

*Sammenlignet med pommes frites som er friteret på den traditionelle måde. Analysen er udført af et godkendt laboratorium (ISO/IEC 17025:2017).