Hvad er en dampovn? Dette skal du vide

En ovn med dampfunktion, også kaldet en dampovn, er blevet mere og mere populær i nyere tid. Dampen i ovnen gør, at maden får mere intens smag og bevarer farve, næringsstoffer og konsistens. Oplev fordelene ved en dampovn.

En kvinna står lutandes i köket och äter en nylagad lasagne.

Hvordan fungerer en ovn med dampfunktion?

For at bruge damp til madlavning skal du først fylde vand i beholderen eller i bunden af ​​dampovnen. Derefter vælger du det ønskede dampniveau. Når ovnen varmes op, bliver vandet til damp. Den blide, jævne opvarmning bevarer smag samt råvarernes konsistens og næringsstoffer. Resultatet er, at alt fra fisk til grillet kylling får en gyldenbrun, sprød overflade, der hverken er over- eller understegt – samtidig forbliver maden saftig indeni.     

Bag eller tilbered mad med damp – saftigt indre, sprød skorpe

Vores dampovne er standardovne med mulighed for at tilføre damp. Damp arbejder i harmoni med traditionel varme for at forbedre smag og konsistens. Indstillingen Steam bruger slet ikke traditionel varme og er ideel til skånsom tilberedning af fisk eller grøntsager.

Ved at tilsætte damp ved bagning får du en blød krumme og en sprød skorpe. Dampen skaber et perfekt miljø som gør at din dej hæver jævnt, hurtigere og luftigt.

Ett nybakt bröd ligger upplagt på en skärbräda. I bakgrunden syns en ångugn från Electrolux.

Er det en god idé med en dampovn?

Dampovne kan tilberede meget mere end bare grøntsager. Dampovne har længe været gourmetrestauranters hemmelige våben. Den tilsatte damp forbedrer smag og konsistens, samtidig med at den bevarer sprødheden og gør hvert måltid specielt. Du undgår tør og kedelig kylling. Ved at bruge damp tilberedes maden mere skånsomt, og du får perfekt grillet kylling med saftigt kød og sprødt skind.

Smag og næringsstoffer bevares med damp

Madlavning med damp giver synlige resultater. Råvarerne bevarer deres farver efter tilberedning. Det bevarer også næringsstofferne og vitaminerne bedre end andre madlavningsmetoder.

Ingen kedelige og tørre rester

Damp kan også bruges til at varme rester op. Dampen forhindrer at maden bliver tør, samtidig med at varmen fordeles blidt og jævnt, hvilket gør resterne fra i går lige så lækre, som da de blev tilberedt første gang – nu er det slut med tørt kyllingebryst!

En kvinna ska har precis öppnat sin ångugn för att plocka ut maten.

Energieffektiv madlavning

Når vandet kondenserer i ovnen og danner damp, trænger varmen dybere og hurtigere ind i maden. Varme bevæger sig lettere gennem vand end gennem varm luft. Det betyder mindre miljøbelastning og lavere energiomkostninger for dig.

Nem dampfunktion

Det er ikke spor svært at bruge en dampovn – sæt maden ind i ovnen, fyld beholderen med vand og vælg temperatur og hvor meget damp der skal tilsættes.

 

Lignende artikler

Dampkogning – den komplette guide

Hvad er Sous Vide?

Lav lækker og næringsrig mad ved hjælp af damp

Se mere fra Electrolux