Ja, en dampovn giver en god skorpe på det du bager. Den egner sig til al slags bagværk og giver en sprød skorpe samtidig med, at krummen bliver blød og luftig.
Dampovn – sådan laver du næringsrig mad med masser af smag
At lave mad i en dampovn er en genvej til udsøgte og næringsrige måltider. Med denne alsidige metode kan du nemt lave alt fra sprøde grøntsager, perfekt tilberedt fisk og saftigt kød til de lækreste dumplings. Men på trods af dette, er der mange som ikke har opdaget fordelene ved damp endnu.
Når du tilbereder råvarer i en dampovn fremhæves de forskellige ingrediensers smag og konsistens bedre i dine madretter. Vi viser dig hvordan damptilberedning kan fungere som et fundament i hverdagen og give smagfulde, mættende måltider til hele familien.
Hvad er damptilberedning?
Dampovne er et nemt og sundt alternativ til traditionelle ovne. Dampen giver en jævn tilberedning, som bevarer smag og næringsstoffer bedre end mange andre tilberedingsmetoder.
At lave mad i en dampovn er som en spabehandling for grøntsager, fisk, kød og kylling: råvaren håndteres på den bedste mulige måde. Med damp beholder maden sin friskhed, og vitaminer og mineraler bevares, i modsætning til kogning, hvor næringstofferne kan forsvinde ud i vandet, eller ved stegning hvor der ofte tilsættes ekstra fedtstof.
En nem måde at forberede udsøgte og sunde måltider til hele familien.
Lave mad i en dampovn – hvordan fungerer det?
En dampovn fungerer som en almindelig ovn og har det samme udvalg af funktioner. Dampfunktionen er bare en ekstra mulighed for at lave endnu flere lækre retter som i et professionelt køkken. Det dampovnen gør, er at den kombinerer både varme og damp. Maden bliver jævnt tilberedt, og ingedienserne bevarer deres smag.
Dampovnen hjælper dig med at lave alt fra saftig kylling til perfekt bagt brød. Når du bruger damp bevares råvarernes næringsstoffer og saftighed, og det gør, at du ikke behøver at tilsætte fedt for at få mere smag.
Fordelene ved at lave mad med damp
Opdag en helt ny måde at lave mad på. At tilberede mad i en dampovn giver dig både sunde og udsøgte måltider. Her forklarer vi, hvorfor dette er et rigtig smart valg i køkkenet.
Forbedret smag og konsistens med damptilberedning
Du behøver ikke at gå på kompromis med smag eller konsistens for at få sundere madvaner.
En dampovn fremhæver råvarernes naturlige kvaliteter ved hjælp af jævn tilberedning. Nyd autentisk smag og konsistens, for det meste uden ekstra smagsforstærkere.
Derudover får du adgang til avanceret teknologi, som kombinerer opvarmning med damp, hvilket gør dine retter både sprøde og saftige.
Jævn tilberedning giver næringsrige måltider
Damp er den hemmelige ingrediens når det gælder perfekt tilberedning. Den jævne varmefordeling gør maden fantastisk lækker, samtidig med at råvarernes næringsstoffer bevares.
Når du tilbereder grøntsager i en dampovn, bevares vitaminer der ellers ville gå tabt ved andre tilberedningsmetoder. Det betyder, at du får mere C- og B-vitaminer samt folsyre i maden. Den seneste generation af intelligente dampovne giver dig fuld kontrol over din madlavning og giver dig næringsrige resultater, hver gang.
Nye muligheder – råvarer du kan tilberede i din dampovn
Det bedste ved en dampovn er, at den hjælper dig med at tilberede alle typer af retter, fra hverdagsmad til festmiddage. Nyd grillede grøntsager med masser af smag eller en mørbrad så mør, at den smelter i munden. Eller damp fisk og skaldyr så de føles lige så friske som den dag, de blev fanget.
En dampovn kan giver dig alt fra perfekt tilberedt luftigt ris til brød med sprød skorpe og en lækker krumme. Pastaretterne, du elsker, bliver rigtig al dente.
Dampovne har specielt designede plader som gør, at al slags mad fra forretter til desserter bliver tilberedt jævnt og får mere smag, end de ville have fået ved andre tilberedningsmetoder.
Her er nogle af vores favoritretter til dampovne:
Fisk og skaldyr – smagfulde resultater hver gang
Rødt kød – perfekt, supersaftigt kød
Fjerkræ og hvidt kød – lige som du vil have det
Grøntsager – mere næringsrige end nogensinde
Brød og kager – jævn hævning og en gylden skorpe
Pasta og gryn – imponerende konsistens
Æg – lige som du vil have dem
Tips til en vellykket damptilberedning
Her er der nogle tips til dig der skal bruge en dampovn for første gang.
- Start med noget enkelt som grøntsager eller fisk. Du vil hurtigt mærke, hvor stor forskel dampen gør.
- Derefter kan du prøve at lave nogle af de opskrifter du kender, bare med damp. Så vil du hurtigt opdage, hvordan nye smage og konsistenser fremhæves.
- Husk at damptilberedning kan gå hurtigere end traditionelle metoder. Hold øje med maden, så den ikke får for meget.
Når du først er kommet i gang med at bruge din dampovn, vil du mærke, hvor nemt det er at lave sund mad med masser af smag.
Forstå dampfunktionerne på din ovn
Fuld damp
Denne indstilling giver dig fuld effekt af dampen. Nyd smagfulde og næringsrige måltider, tilberedt med 100% damp. Dampen bevarer flere vitaminer og mineraler end traditionelle tilberedningsmetoder, og maden beholder farver og smag. Den er ideel til skånsom tilberedning af for eksempel grøntsager, ris, couscous, fisk og skaldyr (muslinger og rejer).
Høj damp
Høj damp kombinerer varmluft med damp, og det fremhæver madens konsistens, og bevarer råvarernes saftighed. Passer perfekt til souffle og andre ovnretter, eller hvis du vil genopvarme mad uden at det bliver tørt. Ideel til delikate retter som tærter og fisk.
Medium damp
Medium damp kombinerer varmluft med damp til langsom simren. Ideel til braiseret kød eller ovnstegt fisk, men også til brød og andet bagværk.
Lav damp
Lav damp kombinerer varmluft med damp. Denne indstilling er vejen til en gylden skorpe og et saftigt, mørt indre. Ideel til kød, fjerkræ, gratiner, ovnristede grøntsager, men også til at bage tærter, muffins og kager.
Lignende artikler
Almindelige spørgsmål om damptilberedning
Kan man få en sprød skorpe i en dampovn?
Er det svært at rengøre en dampovn?
Det er relativt nemt at rengøre en dampovn – som regel er det nok at tørre fugten væk. Ved behov kan du bruge ovnens eget rengøringsprogram, som nemt og hurtigt rengør ovnen.
Er mikroovne mere effektive end en dampovn?
Mikrobølgeovne er hurtigere, men kan også gøre maden tør og bleg. Dampovne tager lidt længere tid end mikrobølgeovne, men giver en jævn varmefordeling og konstant fugt, som giver bedre smag og konsistens. Dampovne kan også genopvarme maden mere effektivt og så den næsten føles frisklavet.
Kan jeg kun dampe visse typer af mad i en dampovn?
Dampovne kan bruges til mere end fisk, dumplings, ris og grøntsager. Du kan også dampe kød som fx flæskesteg, eller brød, pizza og kager for at få den perfekte hævning, en sprødere skorpe og en luftig krumme. Det er generelt hurtigere at bruge damp end traditionelle tilberedningsmetoder, og det kan hjælpe dig til at spare tid i hverdagen.
Bliver maden for blød hvis jeg bruger dampovn?
Nej, damptilberedning fremhæver råvarernes konsistens og saftighed på den bedst mulige måde med mere levende farver og mør konsistens. Kombinationen af damp og varmluft forsegler væsken, så kernen bliver saftig, men ikke blød.
Hvor længe skal broccoli og haricots verts dampes?
Det tager ca. 3-5 min. at dampe broccoli, så den stadig har lidt bid. Beregn 5-7 min. til haricots verts, så bliver de fine grønne bønner både møre og sprøde. Tiden kan variere afhængig af grøntsagernes størrelse, og hvilken konsistens du ønsker. Tjek konsistensen nogle minutter inden sluttiden.
Hvor lang tid tager det at tilberede laks i en dampovn?
Det tager normalt 8-10 minutter at dampe en laksefilet. Hvis du tilbereder en hel fisk eller større portioner kan det tage længere tid. Tjek at laksen har fået den rigtige farve, og at kødet kan skilles ad med en gaffel. Husk: Tilpas tilberedningstiden efter laksens tykkelse.
Se mere fra Electrolux
-
-
Købsguide: Sådan vælger du den rigtige ovn
Har du svært ved at vælge? Bare rolig, vi hjælper dig.
-
Tips og inspiration
Se flere inspirerende artikler med tips til boligen og hverdagen.